NL / EN

Briefing

Ziggo Sport is geïnteresseerd in het verhaal van het legendarische voetbalmoment van Ronald Koeman, precies 25 jaar geleden. Met een oerknal in de iconische voetbaltempel Wembley schiet hij FC Barcelona in 1992 naar de grootste overwinning in de clubgeschiedenis. Voor het eerst wordt de Europa Cup gewonnen. Op verzoek van Ziggo Sport maken wij een documentaire die vlak voor de Champions League-finale wordt uitgezonden.

Aanpak

We maken een tv-documentaire van bijna een uur en willen met een serie aan sneak preview-clips uit de documentaire kijkers vanuit social media naar TV trekken.

Voor het produceren van de docu vliegen we in korte tijd Europa door om alle hoofdrolspelers te spreken. Allereerst naar Italië, Genoa, waar tegenstander UC Sampdoria haar thuisbasis heeft. We spreken de voorzitter en Giovanni Invernizzi, de speler die de overtreding maakte waaruit de vrije trap komt waaruit Koeman raak schiet. In Barcelona spreken we veel betrokkenen vanuit het team van toen, maar ook fans. De meest bijzondere is ‘De Kabouter’, de meest iconische fan van de club, met wie we de wedstrijd terugkijken in een tapasbar onder de rook van Camp Nou.

De finale van het verhaal is uiteraard op het heilige gras van Wembley, maar eerst gaan we naar Pep Guardiola, in Manchester. De vermaarde trainer én oud-teamgenoot van Koeman praat bij hem thuis honderduit over Cruijff, Koeman en de legendarische finale. Aan de keukentafel schuift Koeman aan om samen terug te blikken.

Tot slot reizen we met Koeman naar Londen, waar we bij hoge uitzondering op het gras van Wembley mogen filmen. Koeman legt de bal 25 jaar later weer neer op de plek waar hij zijn beroemdste schot ooit loste.

Resultaat

In aanloop naar de TV-première bereiken we, op organische wijze, al ruim vijf miljoen views door de sneak preview-clips op social media. De documentaire wordt uiteindelijk heel goed ontvangen, en in na Ziggo Sport in Nederland in meer dan 15 landen uitgezonden. In totaal hebben miljoenen (momenteel ruim 10 miljoen) de documentaire bekeken.