Menu Close

soothing_melodies.mp3

Muziekgebruik in video

Waar bewaar jij je meest inspirerende video’s? Grote kans dat je – naast je Youtube playlists, favorites op Vimeo en Netflix-wachtrij – ergens een lijstje op je telefoon bijhoudt. Waarschijnlijk hebben die video’s overeenkomsten. In cameravoering of tempo, bijvoorbeeld. Maar let nou eens goed op de muziek. Is die net zo goed? Laat ik voor mezelf spreken: ik zie (te) veel prachtig gedraaide producties met een vreemde muziekkeuze, die afbreuk doen aan het geheel.

Maak of kraak

En je komt ze overal tegen. Video’s waarbij de muziek een ondergeschoven kindje is. Je voelt aan alles dat er niet voldoende is nagedacht tijdens het maakproces. Even een half uurtje struinen op het internet en eindigen met een nietszeggend stockmuziekje.

Bij Captains zijn we daar scherp op. Als iemand hier een cliché reisvlogje met dito soundtrack tegenkomt, roepen we; ‘inspiring_travels.mp3!’. Bij die Italiaanse kookworkshop, ‘traditional_spaghetti.wav’. En de bruidsreportage van je neef? ‘forever_together.aiff’. We trekken hier lering uit en besteden er bij onze eigen producties altijd extra aandacht aan. Met muziek kan je – naast de beeldlaag – een extra dimensie toevoegen en dat moet voelbaar zijn.

Muziek kan een productie maken of breken. Ik probeer het team daarom zo veel mogelijk te stimuleren en tijd uit te trekken voor het vinden van de juiste tracks. Soms zelfs al tijdens het brainstormen in de conceptfase. Sterker nog, een goeie track kan helpen de toon te zetten. Net als een werktitel of een moodboard.

Hieronder heb ik drie voorbeelden op een rij gezet van hoe de sfeer kan veranderen door bepaalde muziekkeuzes. Waar denkt deze jongen aan?

De Class – Voorbeeld 1
De Class – Voorbeeld 2
De Class – Voorbeeld 3

Stockmuziek

Zoeken naar de juiste muziek voor je video kan op verschillende manieren. Misschien heb je ergens wat rechtenvrij materiaal, of een vriendin die wel wat in kan spelen. Maar de meest voor de hand liggende bronnen zijn websites met stockmuziek.

Je keuze hangt meestal af van verschillende factoren. Het productiebudget, de klant, het distributiekanaal en natuurlijk je eigen smaak. (Het liefst laat je bij elke productie iets componeren natuurlijk.) Heb je gewoon een eenvoudig ‘bedje’ nodig? Dan is Artlist misschien wat voor jou. Een toegankelijke bibliotheek maar net zoals AudioJungle vaak het herkenbare ‘stock’ geluid. Daarnaast is het aanbod van Artlist beperkt en als je eindelijk een track met het juiste gevoel gevonden hebt is er een grote kans dat je die later in een andere video weer tegen zult komen. En als je kijkt naar de prijs van een abonnement op Artlist, kan je je ook nog eens afvragen of de artiesten in kwestie wel genoeg gehonoreerd worden.

Datzelfde gaat op voor muziek van Pond5 of Premiumbeat. Sites waar je voor dertig euro een licentie van een nummer kan kopen, waarna je die te pas en te onpas kan en mag gebruiken. Gelukkig zie je inmiddels bij deze sites een ontwikkeling. Ze koppelen zich aan muzikanten en fungeren meer als een label. Wel handig, als je eenmaal fan bent van een artiest. Dan blijf je via de website op de hoogte van hun nieuwe releases en is er een grotere kans dat ook het nieuwe album past bij jouw stijl.

Epidemic Sound

Onlangs ben ik in contact gekomen met een voor mij voorheen onbekende muziekbibliotheek: EpidemicSound. Een partij die samenwerkt met een selectie componisten, die al op voorhand voor hun producties worden betaald. Omdat Epidemic voornamelijk met Zweedse en Amerikaanse componisten werkt – en de wet daar zo geregeld is dat artiesten niet met een collective society hoeven te werken – geeft dit Epidemic Sound de mogelijkheid alle rechten van de componist over te nemen. Hierdoor worden ze eigenaar van de muziek en kunnen ze los van de Buma Stemra – of welke andere collective society dan ook – werken. Daarnaast regelen zij de licensing zelf. Alle muziek in de ruim dertigduizend tracks tellende bibliotheek wordt in losse sporen aangeleverd zodat je in je montage alle ruimte hebt om zelf een spoor uit of aan te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld alleen die vette baslijn gebruiken.

Daarnaast is het mogelijk te sorteren op ‘soortgelijke tracks’. Een functie die met een algoritme zoekt naar overeenkomsten in genre, bpm, instrumentkeuze en oorsprong van een nummer. Dit maakt het struinen door eindeloze lijsten overbodig. Sterker nog, ze hebben gecureerde Spotify-playlists die je – vanwege de hoge kwaliteit – absoluut in de auto op wil zetten om je te laten inspireren. Iets wat ik een jaar geleden nooit had geloofd. Je gaat toch niet vrijwillig naar stockmuziek luisteren?

Praktijk

In een montage ga je verschillende fases door. Soms voel je het meteen, soms duurt het even. Ik kom er steeds meer achter hoe belangrijk muziekkeuze hierin is. Hieronder drie voorbeelden van verschillende tracks (van EpidemicSound). Een praktijkvoorbeeld, want we hebben deze drie opties allemaal even overwogen. Uiteindelijk is het de laatste geworden.

PostNL – Voorbeeld 1
PostNL – Voorbeeld 2
PostNL – Voorbeeld 3

Rode rozen rood kleuren

Zoek naar jouw beste match. Elke stock-bibliotheek heeft een eigen browse algoritme. Bij de een kan je fijn zoeken op tempo en bij de ander beter op mood. Maar het een sluit het ander niet uit. Misschien gebruik je wel meerdere tracks van verschillende bibliotheken in dezelfde video. Whatever floats your boat. Probeer wel zo vroeg mogelijk te beginnen met het nadenken over muziek. Vermijd clichés als rode rozen rood kleuren. En mocht je iets laten componeren, zoek dan alvast naar voorbeelden met de juiste sfeer als referentie voor je componist.

Tot slot, weet dat je gevoel voor goede muziek zich ontwikkelt door ervaring, dus bij het terugzien van je eerdere werk denk je onvermijdelijk: dat zou ik nu heel anders doen.