Menu Close

De Haagse Windwapper, een journalistieke productie van Captains

De Haagse Windwapper

Langs de A4 is – op Haags grondgebied – een 100 meter hoge windmolen gebouwd. Een prestigeproject voor Den Haag, een regelrechte verschrikking voor de bewoners van de Zeeheldenwijk in Leidschendam. Captains produceert een documentaire over de omstreden windturbine.

De omwonenden hebben zich verenigd in Bewonersgroep Windturbine Vlietzone (BWV) en strijden gezamenlijk tegen de inmiddels gehate windmolen. Het verzet in Leidschendam tegen de Haagse Windwapper is exemplarisch voor een groeiend probleem. Omwonenden overal in het land worden te laat in het proces van besluitvorming betrokken en kunnen ook naderhand nergens heen met hun klacht. Volgens emeritus hoogleraar rechtsgeleerdheid Koers een ernstige aantasting van de rechtsbescherming van burgers, vergelijkbaar met de toeslagenaffaire.

Uitvoerend producent Boudewijn Vermolen kwam met het idee voor de documentaire “Ik ken één van de gezinnen bij wie dat ding in de achtertuin is gezet en wist dat ze er niet blij mee waren, maar dat deed ik toch een beetje af als een luxeprobleem. Letterlijk jaren later kwam ik erachter dat ze nog steeds – tevergeefs – actievoeren. Ik appte ze of ze wellicht hun verhaal voor de camera zouden willen doen, maar dat werd resoluut afgewezen omdat ‘die politieke beerput’ ze te veel negatieve energie geeft. Toen wist ik dat we hier iets mee moesten.”

Regisseur Marlou Wirken “Hoofdpijn, slapeloze nachten en een aangetast uitzicht; Wanneer er – zonder overleg – een windmolen in je achtertuin wordt geplaatst staat je hele wereld op zijn kop. Met deze documentaire laten we zien wat de persoonlijke gevolgen kunnen zijn van één windmolen voor een hele wijk in Leidschendam.”

De Haagse Windwapper past perfect in de ambitie van Captains om goede, kleine, lokale verhalen een groot publiek te geven. De documentaire wordt gerealiseerd met steun van het Zuid-Hollandse Mediafonds. De Haagse Windwapper is deze zomer te zien op Omroep West.